ENEM Eerste Nederlandsche Electro-Magnetische Uurwerkenfabriek Utrecht

Voor een beknopte historie van deze fabriek, klik hier .

Via een klant kwamen wij aan onderstaande dubbelzijdige klok waarvan alleen de behuizing nog compleet is. Het uurwerk, één wijzerplaat en één wijzerstel ontbreken. Gezien de zeldzaamheid zouden wij deze klok graag weer in ere herstellen. Een wijzerplaat en wijzers kunnen nagemaakt worden maar een dubbelassig uurwerk niet. Misschien kunt u ons aan een origineel exemplaar helpen?
De twee foto's naast elkaar onderaan zijn bij een verzamelaar gemaakt van een elektro-magnetisch uurwerk zoals er zeer waarschijnlijk in hoort. Kenmerkend zijn de laag in de kast liggende wijzerassen en de t.o.v. de urenwijzeras dunne minutenas. De afgebeelde wijzers passen op de assen van dit uurwerk
. De naam ENEM komt nooit voor op de uurwerken wel NED.OCTR. No 4604.

Andere herinneringen aan ENEM zijn ook zeer welkom, zoals foto's/tekeningen/folders/catalogi. Verder zakelijke gegevens zoals omzet, fakturen en personeelsbestand. Misschien kent u nabestaanden van voormalige werknemers. Natuurlijk zouden wij ook graag in het bezit komen van een ENEM moeder- en wandklok. Alvast dank voor uw moeite!

Animatie gemaakt door Ted Bosschieter van een enkelassig ENEM nevenuurwerk als hiernaast afgebeeld.
Meer animaties:
www.electric-clocks.nl